SZÁJSZÁRAZSÁG

     Időnként mindenkinek száraz a szája, például ha idegesek, ingerültek vagyunk, vagy stressz ér minket. A nyál mennyisége éjjel természetes módon csökken, ami lehetővé teszi a káros baktériumok elszaporodását és a felrakódások keletkezését. A szájszárazság kellemetlen lehet és betegségekhez vezet. A száraz száj ízlelési, nyelési és beszédbeli nehézségeket okozhat, fokozhatja a fogszuvasodás és más fertőzések veszélyét. Bizonyos megbetegedések és állapotok jele lehet, okozhatja gyógyszer vagy orvosi kezelés mellékhatása.

    A nyálmirigyekben képződő nyál áttetsző, nyúlós lúgos vegyhatású váladék, amely a fehérjéken, ásványi anyagokon kívül antitesteket is tartalmaz.

    A nyál segít enzimei révén az emésztésben, nyelésben, megvédi a fogakat a szuvasodástól, az első védelmi vonal a vegyi, mechanikai és fertőző ágensekkel szemben.

    A szájszárazság akkor alakul ki, ha a száj nyáltermelő mirigyei nem funkcionálnak megfelelően, a száj nedvesen tartásához nincs elegendő nyál. Oka lehet gyógyszer mellékhatások, belgyógyászati betegség( Sjögren-szindróma, AIDS, diabetes, Parkinson-kór, stb), sugárkezelés, kemoterápia, nyálkő, stb.

    A szájszárazság leggyakoribb tünetei:

-nyúlós, száraz érzés a szájban

-rágási, nyelési, ízlelési vagy beszédbeli nehézség

-rossz lehelet, szájszag

-égő érzés a szájban

-ajakberepedés

-száraz, irritálódott nyelv

-pállott száj

-ínygyulladás, szájüregi fertőzések

-műfogsor viselési nehézségek

      Nem szájüregi tünetek: torokszárazság, szaglóérzés megváltozása, száraz, égő szemek,szárazbör/hajas fejbőr, szájon át történő légzés, orrszárazság, gyomorégés, székrekedés stb.

    Ötletek a szájszárazság kezelésére

      Ha szájszárazságát orvosság okozza, orvosa megváltoztathatja gyógyszerelését vagy módosíthatja a dózist!

      Látogassa rendszeresen fogorvosát!

      Folyamatosan végezzen gondos szájápolást fluorozott (Bioténe) fogkrémmel!

      Rágjon cukormentes rágógumit!

      Kerülje az alkoholt, szénsavat, citrusféléket vagy koffeint tartalmazó italokat!

      Igénye szerint használjon ajakírokat vagy balzsamokat!

      Étkezéskor fogyasszon folyadékot! Mártásokkal, szószokkal, joghurttal, húslevessel, margarinokkal és majonézzel ételét könnyebben lenyelhetővé teheti!

      Egyen püréket vagy próbálkozzon puha ételekkel!

      Kerülje a száraz ételeket!

      Hordjon magával egy kis vízzel teli üveget, így a nap során gyakran tud kortyolgatni!

      Szopogasson cukormentes kemény cukorkát (kerülje a citromsavtartalmúakat!)!

      Kerülje a túlsózott ételeket!

      Kerülje a C-vitaminos rágótablettát és a savanyú cukorkákat!